Spiegelloze nikon

Door Wijnands op vrijdag 11 februari 2011 11:08 - Reacties (5)
Categorie: Nikon, Views: 3.400

Zou deze camera dan toch eindelijk gaan verschijnen? Nikonrumors publiceerde een link naar een artikel op de website van de ORF (de NOS van Oostenrijk) waarin gehint wordt dat bij de presentatie van de jaarcijfers mogelijk iets gepresenteerd zal worden. Het artikel vind je hier en een vertaling hier.

Auf die naheliegende Frage hin, wann sich Nikon in diesem Bereich engagieren werde, verwies Lutzky auf die nächste Präsentation der Konzerngeschäftszahlen im März, das Nikon-Topmanagement könnte zu dieser Gelegenheit seine Pläne erläutern

Niet heel erg substantiële informatie.

Geruchten over een spiegelloze oftewel EVIL (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens) doen al sinds 2009 de ronde. Nikonrumors heeft de eerste patenten die mogelijk hiermee verband houden al in 2008 gevonden.
In September 2010 heeft het hoogste management van het bedrijf openlijk toegeven dat het bedrijf eraan werkt.

Als we naar de huidige markt van dit soort camera's kijken zien we dat ze een heel eind gekomen zijn sinds de eerste Olympus. Nu Sony z'n marketing gewicht in de strijd gooit lijkt de mainstream acceptatie van dit type camera in een stroomversnelling te zijn gekomen. Het blijft immers een manier om veel van de kwaliteit van de digitale spiegelreflex te verpakken in een camera van een maat die veel mensen aanspreekt.

Persoonlijk blijf ik bij mijn eerdere voorspellingen. Nikon had eind 2009 een prototype of zelfs een kleine pre-produktie serie maar is door hoger management en/of marketing teruggefloten om het huiswerk over te doen. Dat er hard gewerkt is is o.a. te zien aan de lading patenten die op dit vlak in 2010 is aangevraagd met als meest relevante deze

Of er eind maart inderdaad een spiegelloze Nikon op de markt verschijnt kunnen we alleen maar afwachten. Mocht het gebeuren dan ben ik heel benieuwd of dit inderdaad zo revolutionair anders is als men doet vermoeden.

Volgende: Zondagochtend met de camera het bos in 02-'11 Zondagochtend met de camera het bos in
Volgende: Wat brengt Nikon in 2011? 02-'11 Wat brengt Nikon in 2011?

Reacties


Door Tweakers user Precision, vrijdag 11 februari 2011 14:48

*gemist van tabblad, excuus :> *

[Reactie gewijzigd op vrijdag 11 februari 2011 14:49]


Door Tweakers user natasdiamon, vrijdag 11 februari 2011 20:11

Wat is het nut van een spiegelloze camera dan? alleen dat ze kleiner zijn?

Door Tweakers user analog_, zaterdag 12 februari 2011 17:33

natasdiamon schreef op vrijdag 11 februari 2011 @ 20:11:
Wat is het nut van een spiegelloze camera dan? alleen dat ze kleiner zijn?
Elk element waarop je beeld spiegelt of doorheen moet (prisma's, lenzen) degradeert (mogelijk) de kwaliteit. In DSLRs hebben de klapspiegeltjes ook een bepaalde levensduur (van de D50 is dat tussen de 50k en 100k clicks), die dingen werden vies, wat de introductie van een zelfreinigend spiegeltje (deels) oploste... Het DSLR model is immers gebaseerd op een analoog (fotorol) systeem echter kunnen we misbruik maken van de evolutie in digitale chips om het ontwerp te versimpelen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 februari 2011 17:36]


Door Tweakers user Aapenootjes, zaterdag 12 februari 2011 21:45

analog_ schreef op zaterdag 12 februari 2011 @ 17:33:
[...]

Elk element waarop je beeld spiegelt of doorheen moet (prisma's, lenzen) degradeert (mogelijk) de kwaliteit.
Dat is niet bepaald van belang eigenlijk, bij het maken van de foto gaat de spiegel immers omhoog. Het licht dat uiteindelijk op de sensor beland zal niet via een spiegel of pentaprisma gaan.
Voor de rest heb je trouwens wel gelijk, een opklappende spiegel is uiteraard weer een extra stukje mechaniek en kan verslijten. Verder kunnen er uiteraard wel stofjes op de spiegel komen, dat is eigenlijk vooral irritant bij het kijken door de zoeker, in de foto's zie je er niets van.

Hierbij laat ik de nieuwe Sony camera's waarbij de lens niet omhoog klapt even buiten beschouwing uiteraard. Oh, en stofjes op je sensor zijn al helemaal niet fijn ;)

Verder ben ik zelf wel benieuwd of Nikon de F mount voor deze camera's zal gebruiken.

Door Henk, zondag 5 juni 2011 21:28

hoi

Reageren is niet meer mogelijk