Af en toe vergeet je hoe leuk iets kan zijn

Door Wijnands op donderdag 21 juli 2011 21:33 - Reacties (5)
Categorie: natuurfotografie, Views: 3.626

Disclaimer: De foto's bij deze post kunnen mogelijk niet de kwaliteitstest van de serieuze macro fotograaf doorstaan.


Zo af en toe vergeet je hoe leuks iets kan zijn. Stom klinkt dat eigenlijk maar mij overkomt het en ik denk dat ik niet de enige ben. Ik heb dat met macro fotografie.

Afgelopen vrijdag liep ik met de Bigma vogels te zoeken. In deze tijd van het jaar is dat gewoon lastig, heel veel zangvogels zitten buiten bereik in de bomen en struiken tussen de blaadjes. De spannendste watervogels zijn er niet en vrijwel alle jonkies zijn ook al opgegroeid. Ik vond dus eigenlijk niets. Op weg terug naar kantoor viel mijn oog op de witte bloemen die overal in de bermen staan. Ze zaten onder de kevers en die kevers vonden elkaar ook erg leuk. Tijd om even de macro lens uit de tas te grabbelen.

http://farm7.static.flickr.com/6015/5940232398_db66dde6b3.jpg
Common red soldier beetle by j_wijnands, on Flickr

Opgezocht en dit blijkt de kleine rode weekschild kever te zijn, een zeer algemene kever soort. Mijn collega merkte droog op dat we wel konden zien waarom de soort zo algemeen is. Deze kevertjes zijn, ondanks de gekoppelde positie, constant in beweging wat nog best lastig is.

Ik kreeg de smaak te pakken en ben 's wat beter op de insecten gaan letten en vond gisteren een mooie bosbijvlieg:
http://farm7.static.flickr.com/6015/5957981472_88b1f54b9a.jpg
hoverfly by j_wijnands, on Flickr

Zweefvliegen zijn er in deze tijd van het jaar volop en met de koude dagen die we nu hebben zijn ze vrij sloom en, zolang je rustig doet, goed te benaderen. De kleurtjes doen het ook leuk.

Ik merkte wel weer waarom ik macro soms een tijdje laat liggen. Om dit echt goed te willen doen moet je het eigenlijk serieus aanpakken met een statief, scherpstellen met de hand en je eigen licht meebrengen.Het zal aan mij liggen maar ik krijg insecten nooit goed voor elkaar met de camera op een statief, tegen de tijd dat ik de camera goed gericht en scherp heb gesteld is die vlieg er al lang vandoor. Hetzelfde geld voor licht meebrengen, of ik moet een 2e statief mee brengen of de flitser zelf vasthouden, hoop werk.

Ik kies er dus voor om macro wat lichter, wat losser aan te pakken. Ik schiet met de camera uit de hand, vaak op autofocus, niet altijd. Ik doe m'n best om te focussen en maak dan dankbaar gebruik van de 6fps van mijn Nikon. Dat levert een manier van fotograferen op die vrij ontspannen is en zo'n 5% aan acceptabele platen oplevert.

http://farm7.static.flickr.com/6136/5960590713_09e6bd0e5c.jpg
DSC_3709 by j_wijnands, on Flickr

http://farm7.static.flickr.com/6122/5960590723_8ca08e3dd8.jpg
DSC_3765 by j_wijnands, on Flickr

In de nabewerking komt de mogelijkheid van Adobe Camera RAW om met een penseel heel selectief een -1EV aan te brengen. Ik heb de neiging om belichting zo veel mogelijk af te stemmen op het insect en dat geeft, zeker bij witte bloemen, nogal 's wat overbelichting.

De laatste stap in het proces is voor mij het zoeken naar wat er nou weer op de foto staat! :-)

Kortom, macro, echt goede macro moet je serieus nemen maar tot die tijd heb ik plezier met m'n 100mm tokina en kom ik met heel acceptabele foto's terug.

Volgende: Reigers, vogels met een verborgen voordeel 07-'11 Reigers, vogels met een verborgen voordeel

Reacties


Door Tweakers user ZpAz, donderdag 21 juli 2011 21:43

Vind ze allemaal nog best mooi (de eerste is het minste). Heb zelf nog maar net een DSLR (twee dagen :D) dus ben nog druk aan het oefenen.

Door Tweakers user Inuyasha, donderdag 21 juli 2011 21:47

Haha, mooie fotos, vooral van die torren. Ik noemde ze vroeger altijd bonktorren, omdat je ze alleen in die positie aantrof op die witte bloemen :p

[Reactie gewijzigd op donderdag 21 juli 2011 21:53]


Door Tweakers user Wijnands, donderdag 21 juli 2011 21:48

Bonktorren, geweldig!!

Door Tweakers user Inuyasha, donderdag 21 juli 2011 21:59

Laatst kwam ik deze site tegen. Die gast maakt echt prachtige macrofotos!

Door Tweakers user Sponz, donderdag 21 juli 2011 23:20

Mooie foto's, de eerste is wat krap kwa compositie (teveel links beneden)

Reageren is niet meer mogelijk