Alles over Nikon

Nikon luistert opeens naar de klanten?

Door Wijnands op woensdag 13 april 2011 21:22 - Reacties (15)
Categorie: Nikon, Views: 3.817

Toen ik vanavond in de keuken even op twitter keek terwijl mijn tomatensaus aan het inkoken was liet ik mijn telefoon bijna uit m'n handen vallen (en nee, een HTC Desire is vast niet tomaat bestendig). Nikon Rumors meldde een 50mm f1.8 AF-S van Nikon!

Voor de mensen die Nikon niet zo goed kennen even een korte samenvatting...
Terug naar de jaren '80. Autofocus kwam op de markt, voor Nikon in 1986. Nikon koos ervoor om de bestaande lensvatting te houden en zo backwards compatible te zijn. Voor de nieuwe autofocus werd er een motortje in de body gebouwd die via een metalen palletje, de zgn. "Schroevendraaier" het mechanisme in de lens aandreef.
Jarenlang ging dat goed maar in de jaren 90 had Canon spul op de markt gebracht dat sneller werkte.
Begin deze eeuw had Nikon dat ook door en kwam men (eindelijk) met lenzen waarin een kleine elektromotor de scherpstelling verzorgde. Nikon noemde dat AF-S. Het was in het begin alleen te krijgen op erg dure professionele lenzen maar had omstreeks 2005 ook de consumenten lijn bereikt.

Door naar 2006. Nikon komt met een baanbrekende camera, de eerste spiegelreflex die vanaf het begin af aan ontworpen was voor de beginner. Klein, vol met handige software en goedkoop. Echter... om dat te bereiken liet men de schroevendraaier weg. Nikon redeneerde dat mensen die een dergelijke camera zouden kopen er hooguit een simpele telelens bij zouden aanschaffen en daarvoor had nikon de 55-200 AF-S. Geen probleem dus. In de eerste 24 uur nadat dit duidelijk was stond elk internet forum wat ook maar iets te maken had met fotografie vol met klachten hierover.
Nikon hield vol en had met de D40, D40x, D60, D3000, D5000, D3100 en D5000 een serie prima verkopende maar motorloze bodies op de markt gezet.

In 2008 sloeg bij Nikon toch enige twijfel toe. Men had niet helemaal gerekend op de mensen die deze betaalbare camera's kochten, hier zaten hobbyisten bij en jonge mensen die in fotografie groeiden als hobby. De roep om een lens die het mogelijk maakte om met scherpte/diepte te spelen en de zgn. "bokeh" foto's te maken werd steeds luider. Voor deze groep was de 50mm f1.8 lens een optie. Betaalbaar maar geen autofocus op deze instap cameras.

Nikon kwam met de 35 f1.8 AF-S. Een DX formaat lens voor iets meer geld dan de 50mm f1.8. Ding sloeg in als een bom en de vraag verraste Nikon toch even. Een nadeel bij deze lens. Nikon redeneerde als volgt, 35x1.5=52.5mm. We hebben dus de standaard lens opnieuw uitgevonden.
Zo simpel was het echter niet, zeker bij portretten werd als snel duidelijk dat er toch wel enige sprake is van groothoek vervorming. Alhoewel er dus wel degelijk nu een lichtsterke lens met vast brandpunt was die voor iedereen betaalbaar is was dit niet de portret lens waar veel mensen op gehoopt hadden.

Fast forward naar deze avond. Nikon zelf blijkt iets te vroeg wat op de website geplaatst te hebben. http://nikonrumors.com/2011/04/13/confusion-new-af-s-nikkor-50mm-f1-8g-lens.aspx Wat vrijwel meteen verwijderd is.

Als dit plaatje van elke andere site was gekomen had ik het meteen als fake afgedaan. Echter nu...

http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2011/04/nikon-AF-S-NIKKOR-50mm-f1.8G.png

Dit moet gewoon wel echt zijn.

Volgens de specs verlaat Nikon nu voor het eerst in 33 jaar de beproefde formule van de 50mm lens. We gaan van 6 elementen in 5 groepen naar 7 in 6 groepen. De filtermaat wordt opgekrikt van 52mm naar 58mm.

Ik heb dit totaal niet zien aankomen, wel 's over gegrapt dat er markt voor zou zijn maar meer niet. Hmm.. zie net dat ik bij mij kijk op het jaar al bij glaswerk hierover geschreven heb. Ik voorspel dat Nikon deze lens echt met zeecontainers tegelijk uit Thailand naar het westen zal moeten sturen MITS de prijs redelijk blijft. De prijs van de 35mm is de limiet, beter nog zit deze tussen die lens en de huidige 50mm f1.8 in.

Spiegelloze nikon

Door Wijnands op vrijdag 11 februari 2011 11:08 - Reacties (5)
Categorie: Nikon, Views: 3.401

Zou deze camera dan toch eindelijk gaan verschijnen? Nikonrumors publiceerde een link naar een artikel op de website van de ORF (de NOS van Oostenrijk) waarin gehint wordt dat bij de presentatie van de jaarcijfers mogelijk iets gepresenteerd zal worden. Het artikel vind je hier en een vertaling hier.

Auf die naheliegende Frage hin, wann sich Nikon in diesem Bereich engagieren werde, verwies Lutzky auf die nächste Präsentation der Konzerngeschäftszahlen im März, das Nikon-Topmanagement könnte zu dieser Gelegenheit seine Pläne erläutern

Niet heel erg substantiële informatie.

Geruchten over een spiegelloze oftewel EVIL (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens) doen al sinds 2009 de ronde. Nikonrumors heeft de eerste patenten die mogelijk hiermee verband houden al in 2008 gevonden.
In September 2010 heeft het hoogste management van het bedrijf openlijk toegeven dat het bedrijf eraan werkt.

Als we naar de huidige markt van dit soort camera's kijken zien we dat ze een heel eind gekomen zijn sinds de eerste Olympus. Nu Sony z'n marketing gewicht in de strijd gooit lijkt de mainstream acceptatie van dit type camera in een stroomversnelling te zijn gekomen. Het blijft immers een manier om veel van de kwaliteit van de digitale spiegelreflex te verpakken in een camera van een maat die veel mensen aanspreekt.

Persoonlijk blijf ik bij mijn eerdere voorspellingen. Nikon had eind 2009 een prototype of zelfs een kleine pre-produktie serie maar is door hoger management en/of marketing teruggefloten om het huiswerk over te doen. Dat er hard gewerkt is is o.a. te zien aan de lading patenten die op dit vlak in 2010 is aangevraagd met als meest relevante deze

Of er eind maart inderdaad een spiegelloze Nikon op de markt verschijnt kunnen we alleen maar afwachten. Mocht het gebeuren dan ben ik heel benieuwd of dit inderdaad zo revolutionair anders is als men doet vermoeden.

Wat brengt Nikon in 2011?

Door Wijnands op woensdag 9 februari 2011 15:54 - Reacties (5)
Categorie: Nikon, Views: 3.097

De 2e helft van 2010 heeft Nikon 2 nieuwe spiegelreflex camera's gepresenteerd, De D3100 die de tamelijk matige D3000 opvolgde en wat mij betreft liet zien dat je een Canon 550D heel erg dicht kunt naderen voor minder geld en de D7000 wat eigenlijk een D300 "light" is geworden met een aantal optie's die we tot nu toe alleen op de D200/D300 klasse zagen.

Wat staat er voor 2011 op het programma?

Entry level:
D3000 wordt uitverkocht, D3100 is van augustus 2010, hier gaan we niks zien

Entry level+:
D5000, de sensor uit de D90, D300 familie. Camera is van april 2009. Volgens Tom Hogan is deze camera niet langer in produktie. Dit is een gebied waar Nikon echt volume moet hebben. Canon heeft net de 600D uitgebracht, met klapscherm maar zonder nieuwe sensor.
Ik heb een hele tijd m'n twijfels gehad of Nikon in dit segment actief zou blijven. Ik krijg nu signalen van wel. Ik vermoed dat we een Nikon D5100 gaan zien in de komende 8-10 weken, qua megapixels zal deze camera achterblijven op de 600D maar verder verwacht ik dat het een geduchte concurrent gaat worden.

Enthousiaste amateur.
D90. Oud beestje, uit Augustus 2008, wordt uitverkocht voor fijne prijzen. De een zegt dat er nog op bescheiden schaal geproduceerd wordt, de ander zegt dat het puur om uitverkopen gaat.
D7000: Breekt met de traditie in dit segment die ingezet is met de D70 en voortgezet met de D80. 16 mpix sensor, 2 kaartsloten, geavanceerd AF systeem, meting met AI lenzen en 6 fps.

Semi-pro:
D300s. Ook alweer een oud beestje, juli 2009. Kleine wijziging van de D300. Een camera die heel lang heel sterk is geweest maar nu met name op hogere iso's z'n meerdere moet erkennen in de D7000. Volgens Thom Hogan is deze camera nu uit produktie. Nikonrumors.com heeft ook indicaties dat het doek valt voor deze camera. Dit bevreemd me een beetje, camera's in deze klasse hoor je toch vrij ver van te voren dat er iets aan zit te komen.

Pro/full frame
D700. Juli 2008. Er wordt al heel lang gezeurd om en gehint naar een opvolger van deze camera. Vorig najaar werd er al gehint naar een boek over de D800, dit staat nu op 4 mei.

Pro
D3 serie. Nikon komt traditioneel met de camera in dit segment op tijd voor de olympische spelen, dat betekend begin 2012 op z'n laatst, mogelijk al eerder.

Dus....
Nikon zal aan de slag moeten dit jaar. Ik verwacht binnen nu en 6 maanden.
  • D5100
  • D400
  • D800
Da's dus tenminste 3 nieuwe camera's. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de geruchten dat Nikon mee gaat doen met de EVIL cameras. Ik heb zelf sterk de indruk dat Nikon wel wat heeft maar om de een of andere reden aarzelt met het op de markt brengen ervan.

Glaswerk
300mm f4 AF-S VR deze verwacht ik spoedig, laatste teleprime zonder VR en de huidige AF-S is overal slecht of niet leverbaar.
80-400 opvolger. Nikon heeft recentelijk een aantal mogelijke vervangers gepatenteerd. Het is verder een van de oudste lenzen in de lineup en de enige met VR maar zonder AF-S.
DX De 35mm f1.8 doet het geweldig, de 85mm f3.5 doet het ook heel aardig. De 55-200 en de 18-55 en 18-105 kunnen goed meekomen. Ik vermoed dat men bij Nikon zich toch zit af te vragen of er nog wat leuks en betaalbaars te bedenken valt. Ondanks de introductie van de 35mm als de crop versie van de 50mm f1.8 is er nog steeds een hoop vraag van motorloze nikon gebruikers naar een 50mm f1.8 die wel autofocust.