Pentax Q, de juiste camera op het juiste moment?

Door Wijnands op vrijdag 24 juni 2011 12:29 - Reacties (5)
Categorie: fotografie, Views: 4.867

Eerder dit jaar heb ik het al kort gehad over wat ik van Nikon verwacht op het gebied van een spiegelloze camera. Ik bleek (nog) geen gelijk gehad te hebben. Daarentegen komt Pentax plotseling met een camera die ik niet zag aankomen, de Pentax Q.

Spiegelloos?

Hoe zat het ook alweer? Tot een jaar of 2 geleden konden we digitale camera's grofweg verdelen in compact camera's zonder verwisselbare lenzen en spiegelreflex cameras met verwisselbare lenzen. Op deze plaat kan je goed zien waarom een spiegelreflex zo heet, er zit een spiegel in:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Reflex_camera_numeric.svg/500px-Reflex_camera_numeric.svg.png

Licht valt door de lens op de spiegel en wordt via een prisma of een spiegelende laag in de zoeker zichtbaar. Camera's werken al tientallen jaren zo en dit werkt voor veel toepassingen makkelijk. De spiegel moet echter op het juiste moment omhoog geklapt worden en neemt ook best wel wat ruimte in beslag waardoor er een grens is aan hoe klein een spiegelreflex gemaakt kan worden.

In 2009 kwam Olympus met de E-P1 "pen" een kleine camera zonder spiegel en zoeker maar met verwisselbare lenzen. Dat dit een kleine camera oplevert zie je hier naast een standaard kit lens voor een normale spiegelreflex:

http://farm4.static.flickr.com/3490/3703606172_887efe64bc.jpg

Spiegelloos in 2011

Hier loopt een aardige discussie over in het forum. Spiegelloosheid anno 2011 maar het komt er op neer dat Samsung en Olympus samen een aardig assortiment hebben wat elkaars lenzen kan gebruiken (micro 4/3) Samsung doet ook mee met de NX serie en Sony heeft zich met z'n NEX serie en e-mount ook in de markt gestort.

We hebben een snelle ontwikkeling gezien van deze cameras. Bedieningsgemak en beschikbare lenzen zijn met sprongen vooruit gegaan. Ook zijn er inmiddels een flink adapters om oudere lenzen van traditionele spiegelreflex cameras te gebruiken. Dan krijg je dit soort combinaties:

http://farm3.static.flickr.com/2538/4097812713_65a7c9eec1_z.jpg?zz=1
Die je vervolgens op armslengte stabiel moet houden terwijl je op het schermpje tuurt.

Pentax stapt ook in

Pentax is de laatste jaren een 1e divisiespeler geweest. Mooie cameras, goede lenzen, prima compatibiliteit met oudere lenzen maar weinig innovatief en makkelijk vergeten.

En opeens kwam gisteren een spiegelloze camera die toch even anders was dan wat de concurrentie op de markt heeft gebracht.

To make clear what the rather opaque 1/2.3" figure actually means, it equates to a surface area of around 28mm2. This is around 1/8th the size of the sensor used in Micro Four Thirds cameras and 1/13th the size of the the APS-C format sensor in Sony's NEX. The advantage of this is that the lenses for the Q mount can be made a lot smaller than those for other systems, but the downside is that the image quality is more likely to resemble that of a compact camera than a DSLR.
(bron: http://www.dpreview.com/previews/pentaxQ/)

Klein dus. Hoe klein precies maakt dpreview duidelijk met deze foto die een Sony Nex gewoon groot laat lijken: http://a.img-dpreview.com...xQ/images/sidebyside1.jpg

Deze kleine sensor en het gebrek aan een grip op de camera (de verdikking die je rechts ziet op de sony) zullen voldoende zijn voor de gevestigde schrijvers om de camera neer te sabelen. Thom Hogan, een man die ik als fotograaf en Nikon schrijver, behoorlijk respecteer, vergelijkt de camera al met de oude 110 film cassette.

Kijken we naar de camera zelf:

http://tweakers.net/ext/f/8XJzZh4FE3L8jeFipc3k41GN/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/I3XjYkRMvlMuwZVBuXADCaq7/full.jpg

Dan zien we inderdaad een hele kleine camera met een setje schattige lensjes. Maar ook een waar over een paar dingen toch heel goed is nagedacht, zo kan het flitsertje wat uitgeklapt worden om nog enigszins aantrekkelijke flits foto's te maken.
HD video
Sinds vrijwel iedereen een groot HD scherm heeft hangen in de huiskamer moet alles HD kunnen filmen. Dat de beeldkwaliteit alsnog niet in de buurt komt van een TV programma schijnt minder belangrijk te zijn. De aanname HD=Goed verkoopt cameras. De Q stelt hier niet teleur, 1920 x 1080 pixels op 30 fps zit er gewoon op. Hoe lang de clips kunnen zijn en hoe het zit met focus heeft het persbericht het niet over, HD filmen zit erop en da's belangrijk!
Bokeh
Ga 's kijken waar fotografie beginners zich online verzamelen vroeg of laat valt het woord bokeh. Veelal de aanleiding om een 35 of 50mm f1.8 lens aan te schaffen. Voor de duidelijkheid, met Bokeh bedoelen we hoe de onscherpe stukken van een foto eruit zien.

http://farm3.static.flickr.com/2009/5697539367_9c03ea9d5b.jpg
Bokeh Baby by Eloise Claire, on Flickr

The PENTAX Q comes equipped with newly developed bokeh control function, which allows user to capture the image with obtrusive objects in the field of view optimally defocused. With this function, the camera will automatically judge the focused subject as well as relative distance of each object from the camera in the field of view to apply optimal defocus effect to each object to stand out the main subject(s). This function will allow even a first-time digital photographer to easily capture the images with such effects as background defocus or foreground defocus that otherwise require certain extent of familiarity with the photography.

Nou, hoe dit precies werkt moet ik nog zien, wellicht is het software, wellicht is het een andere manier om diafragma voorkeuze te schrijven maar het zit erop, er is over nagedacht.
Kleuren
Pak een "welke camera" discussie en regelmatig komt er iets langs als "ik vind kleuren van Canon mooier dan die van Nikon". Elke camera fabrikant tweakt de jpg bestanden net even anders en probeert een middenweg te vinden tussen wat echt is en wat de klant mooi vind. Op de Q vinden we smart effect modes.

• Brilliant Color: Creates a lively atmosphere by raising the saturation level almost to the point of color saturation.
• Unicolor Bold: Creates an extremely high contrast image that retains one particular color in the image.
• Vintage Color: Produces a toy-camera-like effect, with a choice of several different finishing touches.
• Cross Processing: Produces a unique image with unusual colors, as if treated with the cross processing** used in film photography.
• Warm Fade: Creates a low contrast image with the white balance slightly shifted to pink shades.
• Tone Expansion: Produces a dramatic image with an artistic finishing touch, close to an intensified HDR (High Dynamic Range) effect.
• Bold Monochrome: Produces a low-key, high contrast image with enhanced sh
Effortless Bokeh control

En hier zien we dat pentax naar de toekomstige koper heeft gekeken en geluisterd. Kijk 's in de itunes winkel of de android market. Bakken met applicaties die vintage of zwart/wit doen of cross processing. Bij een bepaald publiek is dat helemaal hot.
Andere opties
Sensor reiniging zit erop, Beeld stabilisatie, check! Gezichtsherkenning, 25 AF punten, Beeldaspect: 4:3, 3:2, 16:9 or 1:1, meervoudige opnames: Multi-exposure mode (up to 9 exposures on a single image), with an auto exposure compensation function
Lenzen
Hier laat Pentax lef zien. De camera wordt in eerste instantie geleverd met een 47mm f1.9 equivelant lensje waarmee de camera in een klap elke discussie over hoeveel keer zoom verliest. Een 27.5-83mm F/2.8-4.5 zoom is er ook en die is als optie leverbaar voor $299.

Waar ik echter van onder de indruk ben is een fisheye voor $129 en een "toy camera" groothoek en telelens voor nog minder dan dat! Fisheye is populair, kijk maar 's op ebay, daar stikt het van de fisheye voorzet lensjes. De samyang 8mm f3.5 loopt ook prima. Dit soort foto's zijn een must voor sommige mensen:
http://farm4.static.flickr.com/3652/3401353921_2f2e42c995.jpg
Skater au palais de Tokyo by Simon Noizat, on Flickr.

Toy camera is populair. De plastic Diana camera's liggen in de schappen van trendy winkels als urban outfitters en gaan voor vele malen meer dan ze waard zijn over de toonbank. Zelfs voor Nikon en Canon zijn er nu toy camera lenzen te koop.
Conclusie
Ik denk dat als Pentax de camera ook echt kan leveren per September en als men de prijs snel op het Sony Nex/Canon 1100d/Nikon D3100 prijs punt kan krijgen we hier een hele interessante nieuwkomer hebben. De camera heeft alles mee om de markt te bedienen die een spiegelreflex te groot vind en die zich interesseert voor dingen als lomography en dat zou wel 's een flinke groep 16-30 jarigen kunnen zijn.
Links
Pentax UK
Persbericht Q
Lenzen
DPreview preview
Pentax U.S.A.

Neem je camera eens mee naar je werk

Door Wijnands op woensdag 20 april 2011 17:29 - Reacties (10)
Categorie: fotografie, Views: 4.205

Nee, ik heb het dan niet over een optie voor kinderloze tweakers die toch mee willen doen tijdens een “neem je kindje mee naar kantoor” dag maar over een andere manier om je pauze te besteden dan in een duf bedrijfsrestaurant een broodje kroket naar binnen te proppen. Ik heb het over een manier om je hobby ook door de week te beoefenen, een bekende omgeving op een andere manier te kijken en gezond bezig te zijn door een wandelingetje te maken.
Het kantorenpark
Door de indeling van Nederland zijn veel bedrijventerreinen aan de randen van steden en dorpen te vinden. Juist hierdoor kun je tijdens een wandeling van een half uur of drie kwartier een hoop verschillende dingen zien. Zeker op de meer recente kantorenparken is de overgang tussen boerenland en kantoren vaak heel abrupt wat een interessante spanning met zich mee brengt.

http://farm3.static.flickr.com/2366/1803155477_d78ab9f5bd_z.jpg

Maar ook de versieringen die de projectontwikkelaars neerleggen kunnen interessante foto’s opleveren zoals je op deze twee platen kan zien

http://farm1.static.flickr.com/240/523353923_0d71b52925_z.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2037/2211348725_5480df2e46_z.jpg

De panden die de laatste 20 jaar neergezet zijn varieren enorm van dodelijk saai tot best geschikt voor een foto. Deze plaat:
http://farm1.static.flickr.com/216/464978975_4d17fb2af3_z.jpg
Is van de beplating om de brandtrap van een kantoor waar ik een aantal jaar heb gewerkt.

Deze foto's zijn gemaakt met een instap model spiegelreflex camera en een eenvoudige lens. Met een goede kwaliteit compact camera valt dit ook prima te doen. Belangrijk hier is goed om je heen kijken.
De Natuur
Mijn hart ligt bij de natuurfotografie. Dan heb je op een bedrijventerrein niets te zoeken zou je zeggen. Niets is minder waar. In het volle westen van Nederland zoekt de natuur altijd wel een plekje. Op een paar minuten lopen van het kantoor waar ik nu werk ligt een flinke groenstrook waar ik 40 verschillende soorten vogels heb geteld (waaronder 2 soorten spechten en zelfs een ijsvogel) en waar eekhoorns en hazen een plekje hebben gevonden. Met dezelfde uitrusting waarmee ik in het weekend het bos in ga heb ik hier de volgende foto’s kunnen maken.

http://farm5.static.flickr.com/4007/5149513462_7b2f8e3ec4_z.jpg

http://farm6.static.flickr.com/5180/5529645599_c2abdc967c_z.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4087/5431472415_0a2066a5fc_z.jpg

Mijn natuuruitrusting bestaat uit een Nikon D300 en een Sigma 150-500. Met een flink formaat spiegelreflex camera om m'n nek en daarop een enorme telelens trek ik wel de aandacht als ik door het kantoor naar buiten loop. De "he, daar gaat Joop van Tellingen" grappen laat ik van me af glijden.
Een voordeel van natuurfotografie op een kantorenpark is dat de dieren die er zitten gewend zijn aan langslopende mensen en dus minder snel op de vlucht zullen slaan. Een nadeel is dat ze weinig camera's zien. Het is van belang om goed op te letten dat je vloeiende bewegingen maakt en niet teveel oog contact hebt met het dier, hiervan slaan ze toch op de vlucht.
Op zakenreis
Ik behoor tot de gelukkigen die af en toe een buitenlandse reis mogen maken voor het werk. Uiteraard gaat er dan een camera mee. Mijn D300 met een losse lens en een flitser passen precies in het documenten vak van mijn laptop tas. De flitser gaat mee voor het geval er ergens binnen iets gebeurt met een groepje collega’s, vaak vind men het leuk om wat foto’s te krijgen.

Daglicht is regelmatig een probleem, zakenreizen worden vaak strak geplant. Als je al wat tijd aan jezelf hebt dan is dat vaak als het al donker is. Toch kun je dan best mooie foto’s schieten.

http://farm3.static.flickr.com/2658/4169541369_12f732da9b_z.jpg

Vroeg opstaan is natuurlijk ook een optie, met een beetje geluk kun je nog even rondkijken voordat je weer naar het kantoor toe moet en een stad die net wakker wordt heeft een aparte charme.

http://farm3.static.flickr.com/2650/4200752759_a05dcf9df7_z.jpg

Wel aan te raden is om te controleren of je apparatuur verzekerd is. Een eventuele eigen reisverzekering heeft vaak een beperkte dekking voor fotoapparatuur en niet alle zakenreisverzekeringen dekken eigen elektronica. Ik reis op een verzekering met een dekking tot 7500 euro voor elektronica ongeacht wie de eigenaar is.
De mobiele telefoon
Soms kom je situaties tegen waar je jezelf voor je kop kunt slaan dat je geen camera bij je hebt. Mij overkwam het vorig jaar in Londen. Ik wist dat we weinig privť tijd zouden hebben en ik dacht dat de buurt waar we zaten niet interessant was. Echter op het achterterras van het kantoor kwam ik dit uitzicht tegen.

http://farm5.static.flickr.com/4065/4427259266_8ae5e6d5d1_z.jpg

Omdat ik de weidsheid wilde laten zien heb ik hier een panorama van gemaakt. 6 foto’s aan elkaar geplakt en met zorg de belichting goed geshopt en van de lucht nog iets weten te maken. Geschoten met de 2 megapixel camera van een Nokia 3720.
Praktische tips
  • Denk om je spullen. Als je je camera tijdens het werk niet ergens veilig kan opbrengen is dit misschien geen goede optie voor je.
  • Denk aan de huisregels, lang niet alle bedrijven staan het toe om op het terrein van het bedrijf foto’s te maken. Binnen foto’s maken kan bij sommige bedrijven zelfs grond zijn voor ontslag op staande voet.
  • Particuliere beveiligers van andere bedrijven in de omgeving reageren soms wat heftig als er iemand een foto van een bedrijfspand maakt. Een foto vanaf de openbare weg mag je echter gewoon maken en op je eigen website publiceren.
  • Begin simpel. Je (spiegelreflex)camera en een standaard lens zijn veelal voldoende voor foto’s van een kantorenpark. Een polarisatiefilter kan bij goed weer van pas komen om de reflectie van de glazen kubussen die her en der zijn opgetrokken wat te dempen.
Tot slot
Ik hoop dat ik jullie aan het denken heb gezet en wellicht wat mensen uit die suffe bedrijfsrestaurants heb kunnen bewegen. Als er animo voor is lijkt het me leuk om de beste “pauze foto’s” bij elkaar te halen in een apart topic in “Foto & Video Media”.